Парохија Друга зворничка


Филијални Храм Свете мученице Параскеве (Трнове Петке) је ротонда, пречника 5 m. Градња храма је почела 1997. године по угледу на Његошеву капелу на Ловћену. Темеље је осветио Епископ зворничко-тузлански Василије 8. августа 1997. године. Грађен је од радаљског тесаног камена, покривен је бакром и има одвојен звоник са звоном од 500 kg, а у приземљу звоника се налазе три просторије за продају и паљење свијећа. Када је завршена градња 2000. године храм је осветио 8. августа Епископ зворничко-тузлански Василије.
Према археолошким истраживањима претпоставља се да је на мјесту Ђурђевграда, гдје се налази и садашњи храм, постојао и храм када је овом тврђавом управљао и околином владао у својој држави Ђурађ Бранковић. По неким претпоставкама, поред тога храма који се налази на тврђави било је и сједиште зворничких митрополита.
Садашњи храм је врло често на мети вандала и мрзитеља Срба и православља на овим просторима. Храм доста често бива скрнављен и храмовна имовина нападнута.

Црквена умјетност: Живописан је само свод храма 2000. године секо техником, а рад је Гојка Ристановића из Београда. Храм нема иконстас, али има шест икона на липовом дрвету, димензија 40 х 30 cm, које је израдио отац Павле Калањ из манастира Праскавице.Свештенство: О храму од почетка градње брине протојереј Раде Тешић са осталим зворничким паросима.
Поред храма се налази и гроб у коме је сахрањен обновитељ Српског Соколског Друштва Мојсије Секуловић

Ктитори, приложници и добротвори: Драган и Никола Спасојевић и Мојсије Секуловић.

Извори и литература: Љетопис храма и исказ протојереја-ставрофора Рада Тешића од 31. децембра 2012. године.


Филијални Храм Светог Архиђакона Стефана је једнобродна грађевина, која се налази на узвишењу Млађевац поред магистралног пута Зворник - Источно Сарајево. Градња је почела у јуну 2008. године. Пројект храма је израдио архитекта Драган Јевтић из Зворника, према храму у Бачевцима код Љубовије. Темеље је осветио 15. августа 2008. године Епископ зворничко-тузлански Василије. Храм је зидан ситном циглом, димензија 15,58 х 10,30 m, покривен је бакром и има једну куполу. Храм нема звоник, али је постоји намјера да се он подигне током 2013. године. Постоје три звона од 300 kg, 150 kg и 70 kg. Храм је завршен 2001. године и 19. јуна освећење је извршио Епископ зворничко-тузлански Василије.
Вољом народа који је био прогнан из својих крајева током Одбрамбено-отаџбинског рата и настанио се у мјесту Дивич био је саграђен храм у том насељу, али је повратком муслиманског предратног становништва у то мјесто и расељавањем српских прогнаника одлучено да се храм измјести на данашњу локацију овога храма Свети Стефан на Млађевцу.

 

Црквена умјетност: Живопис је урађен само у олтару, а радио га је Гојко Ристановић из Београда секо техником. Иконостас од храстовог дрвета израђен је у радионици протојереја Томислава Живковића из Крагујевца. Иконе је урадио Зоран Миленковић из Крагујевца.

Свештенство: За храм је од његове изградње до сада био задужен протојереј-ставрофор Раде Тешић са осталим паросима зворничким.

Ктитори, приложници и добротвори: Кум темеља Драган Миловановић из Пилице, кумови крстова: Игор Млађеновић из Каракаја и Драган Ћетковић из Челопека, кум иконостаса Сретен Јовановић из Ђевања, а кум храма Милан Стојкић из Каракаја, сви они кумоваше при освећењу храма 2001. године.
Дародавци звона: Ненад Поповић из Сакара, а настањен у Београду, Мићо Томић из Шетића и Саво Ерић из Зворника.

Извори и литература: Љетопис храма и исказ протојереја-ставрофора Рада Тешића од 31. децембра 2012. године.

 

 

 


ДРУГА ПАРХОХИЈА ЗВОРНИЧКА

Парох: Радо Тешић рођен је у мјесту Дубница код Калесије 20. октобра 1963. Богословију Св. Арсенија Сремца у Сремским Карловцима завршио је 1984. године. Апослвент је Православног богословског факултета Св. Василије Острошки у Фочи. Рукоположен је у чин ђакона 27. октобра, а у чин свештеника 1. новембра 1987. Рукоположење је извршио Епископ зворничко-тузлански Г. Василије Качавенда. Одликован је чином протојереја-ставрофора 2010. Служи се руским језиком. Ожењен је супругом Невенком и има троје дјеце: Христијану (1988), Анастасију (1991) и Гаврила (2000).

Парохија друга зворничка

протојереј-ставрофор Радо Тешић
ул. Симе Перића бр. 7 lll/10
75400 Зворник

моб. +387 65 325-171
   канцеларија
+387 56 231-770
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Monday the 21st. Affiliate Marketing.