Пилица

Штампа
Категорија: Парохије
Датум објављивања Аутор Super User

Парохија пиличка (Пилица код Зворника)


Парохијска Црква Свете Петке Параскеве: Градња једнобродног храма је почела 1997. године. Пројекат је прекопирани пројекат храма у Зелињи (дрињачка парохија). Темеље је осветио Епископ зворничко-тузлански Василије 27. октобра 1997. године. Храм је зидан ситном циглом, димензија 16 х 7 m, покривен је бакром и има звоник и једно звоно. Храм је осветио Епископ зворничко-тузлански Василије 01. јуна 2003. године.Светиње: У овој парохији постоје два молитвишта, али о њима нема никаквих писаних трагова. Једно, које је обновљено 2011. године, налази се у Горњој Пилици, тзв. Коса, а друго, које датира са почетка  XX  вијека, је у засеоку Вукићи и данас се тамо налази крст којим је обиљежено мјесто.

Црквена умјетност: Храм није комплетно живописан, а живопис су радили Живорад Илић и Александар Николић из Лознице. Иконстас од храстовог дрвета у дуборезу је израдио Миодраг Симић из Зворника. Иконе је урадио Живорад Илић из Лознице..

Матичне књиге: Воде се од 1997. године када је основана парохија.

Црквене зграде: Светосавско-парохијски дом је саграђен 2005. године и димензија је 12 х 10 m.

Гробља: Овој парохији припада укупно седам гробаља, и то: Пећине које је најстарије, затим Мајско, Брањевско, Јајићи, Калајџића гробље, Рудине и Косанско гробље.

Свештенство: Од оснивања парохије службовао је свештеник Јовица Бабић до 2009. године, а наслиједио га је јереј Дарко Перић

Ктитори, приложници и добротвори: Младен Остојић, браћа Драган и Зоран Миловановић, браћа Радивоје и Станко Илић, браћа Бошко и Илија Стевановић, браћа Лазар и Милан Јовановић, Мићо М. Ристић, Мићо Ј. Перић, Цвијетин Л. Тешић, Милан Ј. Лазаревић, Спасоје П. Лакић, Теодор В. Тешић, Љубиша Тодоровић, Миодраг Којић, Јаков Галић из Зворника, Лазар Продановић из Зворника, Миливоје Видовић, Младен Ристић, Станко Петровић, Радивоје Марковић, Душан Марковић, Драго Перић, Иво Васиљевић, Милош и Слободан Миловановић, АД „Бијељина пут“ и власник Бојан Ћорић, Славко Новаковић из Јање.

Извори и литература: Љетопис храма и исказ јереја Дарка Перића од 31. децембра 2012. године.

 


Филијални храм у засеоку Баре: Храм Свете великомученице Недеље је једнобродна грађевина. Градња је почела 2001. године. Пројекат је уради архитекта Драган Јевтић, родом из Локања, а настањен у Зворнику. Темеље је осветио 20. јула 2002. године Епископ зворничко-тузлански Василије. Зидан је од ситне цигле, димензија 13 х 6 m, покривен је алуминијумским лимом и има звоник и једно звоно. Градња храма је завршена 2011. године и још није освећен.Ктитори, приложници и добротвори: Цвијетин Тодоровић, браћа Мићо и Обрен Марјановић, браћа Драган и Зоран Ракић, браћа Душан и Милан Савић, Стево Станкић, Иво Станкић, Зоран Марјановић, Чедо Марјановић, Чедо Перић, Раде Перић, Раде Ракић, Миодраг Којић, браћа Станко и Радивоје Илић, - сви из Бара, Марко Ристић из Горње Крћине.

Извори и литература: Љетопис храма и исказ јереја Дарка Перића од 31. децембра 2012. године.Филијални храм у Доњој Пилици: Црква Светих цара Константина и царице Јелене је једнобродна грађевина. Градња храма је почела 2008. Године. Темеље је 03. јуна 2008. године осветио Епископ зворничко-тузлански Василије. Пројекат је израдио инжењер грађевине Бошко Којић. Храм је још увијек у изградњи.Ктитори, приложници и добротвори: Браћа Слободан и Миле Лазаревић, Драган Миловановић, Стојан Јовановић и Митар Лазаревић - сви из Пилице.

Извори и литература: Љетопис храма и исказ јереја Дарка Перића од 31. децембра 2012. године.
Парох: Дарко Перић рођен је у Бијељини 13. јануара 1985. Богословију Св. Петра Дабробосанског у Фочи завршио је 2004. Дипломирао је на Православном богословском факултету Универзитета у Београду 2009. Рукоположен је у чин ђакона 14. августа, а у чин свештеника 15. августа 2009. Рукоположење је извршио Епископ зворничко-тузлански Г. Василије Качавенда. Говори енглески језик.  Ожењен је супругом Радмилом и има сина Филипа (2010).

 

 

Парохија пиличка

јереј Дарко Перић
75412 Пилица

тел.  +387 56 393-560
моб. +387 65 520-877
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Monday the 21st. Affiliate Marketing.