Парохија шековићка  (Шековићи)


Парохијска Црква Покрова Пресвете Богородице: Градња једнобродног храма је почела 1991. године према пројекту храма у Очаушу. Усљед ратних дејстава на храму нису извођени никакви радови, све до краја рата 1995. године. Темеље је осветио Епископ зворничко-тузлански Василије 15. октобра 1996. године. Храм је зидан гитер блоком и ситном циглом, димензија 12 х 6 m, покривен је бакром и има куполу и звоник са два звона. Храм је осветио Епископ Василије 14. октобра 2000. године.
На овој парохији постоји неколико локација које су у народу познате као молитвишта: Тупанари, Победарје, Сучани, Жељезник, Марковићи, Браинци, Каштијељ и Рашево.

Црквена умјетност: Храм је живописао од 2002. до 2003. године Живорад Илић из Лознице. Иконостас у дуборезу од храстовог дрвета је израдио Миле Василић из Шековића. Иконе је осликао Александар Васиљевић из Добоја.

Црквени и културни живот: При храму постоји од 2010. године и Хор Светог Василија Острошког, са диригентом Иреном Малишевић на челу. Коло српских сестара је основано 2010. године и броји 10 сталних чланица, а исте године основана је и Светосавска омладинска заједница.

Матичне књиге: Од 1901. године до издвајања шековићке парохије водиле су се при манастиру Ловница, гдје се и данас налазе.

Црквене зграде: Поред храма се гради од 26. маја 2008. године Светосавско-парохијски дом, укупне површине 860 m².

Гробља: Гробља се налазе у селима: Рашево, Браинци, Ашћерићи, Михајловићи, Ристићи, Мекићи, Курило, Василићи, Марковићи, Кикићи, Марјановићи, Дивовићи, Клисарићи, Јавор, Жепинићи, Каштијељ, Бијело Поље, Јелачићи, Лукићи, Мајдан, Тепен, Шековићи, Вуковићи, Победарје, Сучани, Тупанари, Стрмица и Акмачићи.
Црквена Општина је уз помоћ Скупштине Општине Шековићи и предузећа „Зеленило“ Шековићи подигла 2003. године у Ловничком Пољу споменик страдалим припадницима Југословенске војске у отаџбини из Другог свјетског рата.

Свештенство: До оформљења засебне парохије шековићке, ову парохију су опслуживали свештенослужитељи из манастира Ловница.
Илија Илић службовао од 1987. до 1993. године. Од 1993. године за пароха долази свештеник Зоран Илић који остаје до 2005. године, када га је наслиједио протојереј-ставрофор Драган Томић.

Ктитори, приложници и добротвори: Жељко Лазић, Секула Старчевић, Петар Јанковић, Милан Марјановић, Миланко Влачић, Јеленко Милић.

Извори и литература: Љетопис храма и исказ протојереја-ставрофора  Драгана Томића од 31. децембра 2012. године.

 


Филијални храм у селу Каштијељ код Шековића:  Храм Свете Петке је једнобродна грађевина. Градња је почела 1991. године према пројекту архитекте Зорана Дракулића из Власенице. Темеље је осветио 1991. године Епископ зворничко-тузлански Василије. Храм је зидан гитер блоком, димензија 15 х 7 m, без куполе, покривен је бакром и има звоник са једним звоном. Храм је 2002. године осветио Епископ Василије.

Црквена умјетност: Храм није живописан. Иконостас је од храстовог дрвета израдио Миле Василић из Шековића, а иконе у византијском стилу Ацо Васиљевић из Добоја.

Црквене зграде: Светосавски дом (монтажни објекат-барака) површине 144 m² је у потпуности завршен 2010. године.

Гробља: Сеоско гробље у Каштијељу.

Извори и литература: Љетопис храма и исказ протојереја-ставрофора  Драгана Томића од 31. децембра 2012. године.

 


Филијални храм у селу Рашево код Шековића: Храм преподобног Сисоја Великог је једнобродна грађевина. Градња је почела 1999. године према пројекту храма Светог Арсенија у Слапу код Даниловграда, а исте године је Епископ зворничко-тузлански Василије осветио темеље. Храм је озидан гитер блоком, димензија 7 х 4 m, покривен лимом и има звоник и једно звоно. Храм је 2007. године осветио Епископ Василије.

Црквена умјетност: Храм није живописан. Иконостас је од боровог дрвета израдио Миле Василић из Шековића, а иконе су каширане.

Гробља: Само сеоско гробље у Рашеву.

Извори и литература: Љетопис храма и исказ протојереја-ставрофора  Драгана Томића од 31. децембра 2012. године.

 


Филијални храм у селу Тупанари код Шековића: Храм Вазнесења Господњег је једнобродна грађевина. Градња је почела 2009. године по пројекту архитекте Милисава Јокића из Јаковица код Шековића. Темеље је осветио 2009. године протојереј Драган Томић по благослову Епископа зворничко-тузланског Василија. Храм је зидан гитер блоком, димензија 9 х 4 m, покривен је лимом и има звоник са једним звоном. Храм је осветио 2011. године Епископ Василије.
Овај храм је дјело цијелога села Тупанари и свих оних који живе у расијању, то је њихово саборно дјело, јер је у изградњи храма учествовало комплетно становништво, а све са циљем да своме потомству оставе мјесто молитвеног сабрања и сјећања.

Црквена умјетност: Храм је живописао од 2010. до 2011. године Живорад Илић из Лознице. Иконостас од јаворовог дрвета је израдио Цвијетин Мартић из Шековића, а иконе је осликао Живорад Илић.

Гробље: Сеоско гробље у Тупанарима.

Извори и литература: Љетопис храма и исказ протојереја-ставрофора Драгана Томића од 31. децембра 2012. године.

 Парох: Драган Томић, рођен је у Олову 12. септембра 1976. Богословију Св. Три Јерарха у манастиру Крка завршио је 1996. Рукоположен је у чин ђакона 19. августа, а у чин свештеника 28. августа 1997. Рукоположење је извршио Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије. Одликован је чином протојереја-ставрофора 2. јуна 2011. одлуком Епископа зворничко-тузланског Г. Василија Качавенде. Ожењен је супругом Бранкицом и има петоро дјеце: Анастасију (1998), Николу (1999), Ђорђа (2002), Милицу (2006) и Арсенију(2013). 

Парохија шековићка

протојереј-ставрофор Драган Томић
75480 Шековићи

тел.  +387 56 653-767
моб. +387 65 277-527
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Monday the 21st. Affiliate Marketing.