ПАРОХИЈА КИСЕЉАЧКО-ЈАСЕНИЧКА

 

 Парохијски  храм у селу Трновица код Зворника: Храм Преображења Господњег је једнобродна грађевина. Градња је почела 01. новембра 2001. године по пројекту храма у Ченгићу код Бијељине, са мањим измјенама. Темеље је осветио Епископ зворничко-тузлански Василије 27. јула 2002. године. Храм је зидан ситном циглом, димензија 20 х 10 m, покривен је бакром и има куполу и звоник са једним звоном. Епископ Василије осветио је храм 29. јула 2007. године.

У овом селу постоје молитвишта у засеоцима Ристановићи и Тадићи.Црквена умјетност: У храму још треба да се живопише олтар и галерија, а остатак храма је фрескописао Јован Атанацковић из Београда. Иконостас од храстовог дрвета у дуборезу је израдио Томислав Живановић из Крагујевца. Иконе су осликане у иконописачкој радионици Петра Билића у Београду.

Црквене зграде: Светосавско-парохијски дом је саграђен 2009. године и површине је 380 m², али није комплетно завршен.

Гробље: Гробље са најстаријим споменицима из XIX вијека налази се у селу.
У порти храма је 2006. године изграђен споменик борцима страдалим у Одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1995. и мјештанима страдалим у Другом свјетском рату.

Ктитори, приложници и добротвори: Цвјетко Илић, Зоран Стевић, Драгослав Тадић, Рајо Тешић, Општина Зворник и начелници Будимир Аћимовић и Зоран Стевановић, ДОО „Сара“ Пађине, Остоја Текић, Нешо Тодоровић, Здравко Тадић, Јован Томић, Милорад Стевановић, Перо Стевановић, браћа Божо, Миливоје и Здравко Милошевић и Миодраг Радић.

Извори и литература: Љетопис храма и иказ протојераја Драгише Томића од 31. децембра 2012. године.

 


Филијални храм у селу Јасеница код Зворника: Храм Свете Петке Трнове је једнобродна грађевина. Градња је почела 1993. године, а грађен је гитер блоком, димензија 8 х 9 m, покривен је цријепом и има једно звоно у сљемену. Храм је 08. августа 1999. године  осветио Епископ зворничко-тузлански Василије. Овај храм је направљен од куће свештеника Филипа Ристановића, коју је његов унук Драго Ристановић даривао са земљиштем Црквеној Општини.
Предање које се задржало код мјештана каже да је на овом мјесту постојао богослужбени простор у којем је свештеник Филип Ристановић обављао богослужења. У селу на локалитету званом Студенаац постоји и молитвиште обиљежено крстом.  
У подруму овог богослужбеног простора је светосавска сала, површине 36 m².Црквена умјетност: Само дио богомоље је живописао 2003. године секо техником Живорад Илић из Лознице. Нема иконостас, већ само царске двери као копију двери из старог храма у Козлуку.

Гробље: Гробље са најстаријим споменицима из XIX вијека налази се у селу Торине.

Свештенство: Протонамјесник Радо Тешић (1992-1998), у чије вријеме је и адаптирана кућа у храм, потом протојереј Славенко Томић (2001-2009) а наслиједио га је протојереј Драгиша Томић (од 2009).

Ктитори, приложници и добротвори: Драго Ристановић, Благо и Зора Лазаревић, Драган Милошевић и Славко Видовић.

Извори и литература: Љетопис храма и исказ протојереја Драгише Томића од 31. децембра 2012. године.

Филијални храм Светог великомученика Георгија у Кисељаку: Градња једнобродног храма је почела 2001. године према пројекту који је припремило грађевинско предузеће „Гракис“ из Зворника. Темеље је осветио Епископ зворничко-тузлански Василије. Храм је зидан ситном циглом, димензија 18 х 9 m, покривен је бакром, има куполу и звоник са једним звоном. Храм је осветио Епископ Василије 01. августа 2004. године.


Црквена умјетност: Храм је живописао од 2004. до 2009. године Гојко Ристановић из Београда. Иконостас у дуборезу од јаворовог дрвета израдио је Драган Голић из Зворника. Иконе је осликао Живорад Илић из Лознице.

Црквени и културни живот: Коло српских сестара са 24 чланице и Светосавска омладинска заједница са са 15 чланова основани су 2009. године.

Матичне књиге: Воде се од 2001. године.

Црквене зграде: Јужно од храма купљена је кућа коју је потребно завршити и привести намјени Светосавског дома.

Гробље: У Кисељаку постоје три гробља, и то у засеоцима: Савићи, Милићевићи и Стевићи, са најстаријим препознатљивим споменицима из XIX вијека.

Свештенство: Протојереј Славенко Томић (2001-2009), а наслиједио га је протојереј Драгиша Томић (од 2009).

Ктитори, приложници и добротвори: Борисав Савић, хаџи Милисав Николић из Кисељака, Благо и Зора Лазаревић из Јасенице, свештеник Драгољуб Јојић из Бајине Баште, Општина Зворник са начелником Зораном Стевановићем, Грађевинско предузеће Гракис са директором Борисавом Савићем.

Извори и литература: Љетопис храма и исказ протојереја Драгише Томића од 31. децембра 2012. године.

 

Свештенство

Парох Драгиша Томић рођен је у Зворнику 19. фебруара 1978. Богословију Св. Три Јерарха у манастиру Кркa завршио је 1998. Студира на Православном богословском факултету Св. Василије Острошки  у Фочи. Рукоположен је у чин ђакона  27. октобра а у чин свештеника 08. новембра 2000. Рукоположење је извршио Епископ зворничко-тузлански Г. Василије Качавенда.
Одликован чином протојереја 13. фебруара 2011. године.
Одликован правом ношења напрсног крста 11. марта 2015. године од Епископа зворничко-тузланског Г. Хризостома.   

Ожењен је супругом Љубицом и има троје дјеце: Марију (2001), Марка (2004) и Марину (2006).

Парохија кисељачко-јасеничка

протојереј-ставрофор Драгиша Томић

Трновица 50
75413 Козлук

тел.  +387 56 391-126
моб. +387 65 412-723

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Monday the 21st. Affiliate Marketing.