САВИНДАН У ПАРОХИЈАМА КОЗЛУЧКИМ

Датум објављивања

Успомену на првог српског Архиепископа Светитеља Саву Црква Божија у Козлуку прославила је литургијским сабрањем у старом петропавловском храму. Свету Литургију служио је са народом Божијим јереј Дражен Стевановић. Дивно је било гледати мноштво дјеце на Литургији, која су се спремила да у част Светитеља Саве узнесу химне и пјесме. Многи народ је приступио Чаши Спасења, узимајући удјела у Тијелу и Крви Христа Спаситеља. На крају Литургије обављен је славски чин. Кумства се прихватио Бранко Гајић из Табанаца. Након Литургије свештеник је дао ријеч малим рецитаторима, који су на најљепши начин узнијели славопој у част српског духовног родитеља - Светитеља Саве. Ове године учешће у рецитацији узело је укупно 70-оро дјеце. Управа фабрике пића АД “Витинка”, на челу са генералним директором господином Тодором Панићем, обезбиједила је пакетиће са слаткишима. Црквена Општина је у знак захвалности малим српчићима, уз Витинкине пакетиће додала и поклоне са вјерским садржајима.
Литургија је служена и у храму Светог Сисоја Великог у Скочићу, а служио је са народом протојереј Јован Максимовић. На крају Литургије обављен је и славски чин резања колача. За кума се јавио, без оклијевања и колебања, мали дјечак Лука Благојевић, ученик четвртог разреда. Остала дјеца су им помогла у ломљењу славског колача. Затим је свештеник уступио ријеч малим рецитатирима, који су из дјечијих чистих срца узнијели химне и благодарност духовном оцу рода нашег - Светитељу Сави.  
Након рецитације и додјеле пакетића свечаност је настављена у ОШ “Петар Кочић” у Козлуку, гдје је у 12 часова одржан светосавски културно-умјетнички прогам. Затим је у 13,30 часова обављен свечани обред резања колача и славски ручак. Тим чином је заокружена славска свечаност поводом празника Светог Саве, првог Архиепископа српског.

протојереј Јован Максимовић

 

Thursday the 27th. Affiliate Marketing.