ПЕТРОВДАН У КОЗЛУКУ

Датум објављивања

Црква Божија у Козлуку прославила је храмовну Славу - првоврховне Апостоле Петра и Павла. Славско празновање започело је служењем празничне вечерње са петохљебницом, коју су служили парох друге парохије козлучке јереј Дражен Стевановић и протонамјесник Синиша Максимовић, парох треће парохије дервентске.

У предвечерњим сатима обављено је традиционално лилање. Окупљена дјеца су са нестрпљењем ишчекивали сумрак да петровданским лилама обасјају простор.
На сам дан празника служена је литургија, којом је началствовао протојереј Лука Петровић, парох вршански. Саслуживали су му протонамјесник Синиша Максимовић, јереј Дражен Стевановић и протојереј Јован Максимовић, парох прве парохије козлучке. Празничну бесједу изговорио је протонамјесник Синиша, приближивши народу ликове и житија Светих Апостола Петра и Павла. Након тога организована је славска литија око козлучких храмова. У трећем опходу молитвено смо се сјетили и поменули упокојене служитеље олтара Божијег у Козлуку. Потом је обављен чин резања славског колача, који је припремила супруга Саве Милошевића, овогодишњег кума црквене Славе. Саво је доктор медицине, родом из Козлука. Живи у Београду са супругом Драганом, сином Александром и ћерком Алексâндром. Из Савиних руку кумовску част и обавезу за следећу годину преузео је господин Јаков Галић из Малешића-Зворника, који је уједно и кум нашег новосаграђеног петропавловског храма. Затим се приступило славској трпези љубави, за којом је кум Саво поздравио сабрани народ, честитајући свима храмовну славу. За славском трпезом се угостило око 150 људи.
Благодаримо Господу што се, заступништвом Светих првоврховних Апостола Петра и Павла и трудом добрих људи, побринуо да у радости и добром расположењу прославимо Славу нашег храма!
парох прве парохије козлучке
протојереј Јован Максимовић 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Monday the 21st. Affiliate Marketing.