Парохија шепачко-брањевска (Шепак код Зворника)


Парохијска Црква Светог великомученика Пантелејмона: Градња овог једнобродног храма је почела 1997. године према пројекту храма у Очаушу. Темеље је осветио Епископ зворничко-тузлански Василије 09. августа 1997. године. Храм је зидан ситном циглом, димензија 9 х 16 m, покривен је бакром и има куполу и звоник са једним звоном. Епископ Василије је 05. септембра 2004. године осветио храм.
Поред храма у овом мјесту се налази и  молитвиште поред Дома културе, а мјесто је обиљежено крстом. На овом мјесту се налази и споменик жртвама Одбрамбено-отаџбинског рата 1992-1995.

Црквена умјетност: Храм живопише, са паузама, од 2007. године Срђан Бркушанин из Краљева. Иконостас од храстовог дрвета је израдио  Мирослав Вукајловић из Пађина. Иконе је осликао свештеник Петар Параклис, родом из Власенице.

Матичне књиге: Воде се од 2005. године, када је и основана парохија.

Црквене зграде: Светосавско-парохијски дом је саграђен 2006. године и површине је 250 m². У порти се налази и помоћни објекат.

Гробља: Постоје два формирана гробља - једно је у Шепку, старо око 200 година и друго у Брањеву, старо 10 година.

Свештенство: Протојереј-ставрофор Теодор Станишић, а наслиједио га је протојереј-ставрофор Милан Милановић.

Ктитори, приложници и добротвори: Кум темеља Бошко Манојловић из Локања, кум крстова Зора Лазаревић из Трновице, кум иконостаса Војиславка Јосиповић из Шепка, затим Миле Т. Обрадовић, Звонко Арсеновић, Мирослав Радишић, Митар Ј. Лазаревић, Милан Богичевић из Зворника, хаџи Јован Митровић из Челопека, Јово Пантић, Никола Панић, Богдан, Перо, Десимир и Миодраг Ђурић, Милан Лазаревић и протојереј Теодор Станишић.

Извори и литература: Љетопис храма и исказ протојереја-ставрофора Милана Миловановића од 31. децембра 2012. године.

 Филијални храм у селу Брањево код Зворника: Црква Светог Апостола и јеванђелиста Марка је једнобродна грађевина. Градња је почела 2008. године, према пројекту инж. Бошка Којића из Локања. Темеље је осветио Епископ зворничко-тузлански Василије 13. јула 2008. године. Храм је зидан ситном циглом, димензија 21 х 13 m, има централну куполу и звоник са три звона. Храм је још увијек у изградњи.

Ктитори, приложници и добротвори:

Кумови: Чедо, Слободан и Марко Самарџић, затим Владо Симић, Јово Пантић, Никона Панић, Марко Вуковић, Перо, Десимир, Богдан и Миодраг Ђурић, +Душко Блажановић, Симо Ђурић, Слободан Зекановић, Слободан Ђорђић и Бошко Којић из Локања, мајстори Ненад и Небојша из Кисељака.

Извори и литература: Љетопис храма и исказ протојереја-ставрофора Милана Миловановића од 31. децембра 2012. године.

 Парох: Милан Миловановић рођен је у Лопарaма  26. маја 1962. Богословију Св. Арсенија Сремца у Сремским Карловцима завршио је 1984. године. Дипломирао је на Факултету за образовање руководећих кадрова у привреди (ФОРКУП) у Новом Саду 2012. године Рукоположен је у чин ђакона 01. децембра, а у чин свештеника 04. децембра 1986. Рукоположење је извршио Епископ зворничко-тузлански Г. Василије Качавенда. Одликован је чином протојереја-ставрофора  2008. Говори руски језик. Има двијве кћерке: Мирјану (1989) и Милену (1990).

Парохија шепачко-брањевска

протојереј-ставрофор Милан Миловановић
Шепак бб
75412 Пилица

тел.  +387 56 370-377
моб. +387 65 654-309
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Monday the 21st. Affiliate Marketing.